Expressz gyorsszolgálat szerviz - Pelbárt László - Nyíregyháza  Tel.: 30 9750 181
info@vizesmester.hu
 

Öntözőrendszer

Automatikus öntözőrendszerek telepítése, javítása, karbantartása, A-Z ig.

Az automatikus öntözőrendszer a pázsitnak, növényzetnek mindig pontosan a megfelelő mennyiségű vizet adja, mégpedig a kellő időben. A kert tulajdonosának nem kell törődnie a rendszeres és fáradtságos napi öntözéssel, elegendő gyönyörködnie az eredményben. A felhasználó szempontjából talán legnagyobb előnye ezeknek a rendszereknek, hogy a tulajdonosnak nem kell hosszú órákat eltöltenie locsolással, így rengeteg időt takaríthat meg.
Egy nagy gonddal, esetenként milliókért megépített kert vízellátása sokkal rosszabb hatásfokkal oldható meg kézi locsolással mint egy automatikus rendszerrel. Ez különösen újonnan telepített kerteknél fontos.
A helyesen megtervezett és a kerthez megfelelően programozott öntözőrendszerrel sok energiát és pénzt takaríthatunk meg. Egy melegebb nyári napon a nappal kijuttatott víz 70 %-a is elpárologhat, ugyanez a mennyiség éjszaka elöntözve mindössze 10 % párolgási veszteséggel jár. A telepítés költségei 1-5 év alatt megtérülnek.
Ezekkel a rendszerekkel oldott tápanyagokat, gyomirtó szereket is könnyen célba lehet juttatni. Víz- és energiatakarékosak, sőt intelligensek, mert például esőben nem öntöznek.
További előnyük még, hogy amikor nem működnek szinte észrevehetetlenek a kertben. A rendszert vízzel ellátó csővezetékek a föld alatt futnak. Az öntözőfejek is a földbe vannak süllyesztve, és csak akkor emelkednek ki onnan, amikor öntöznek.
 
KARBANTARTÁS 
A tél előtti leállás, a fagyokra való felkészülés, valamint a rendszer tavaszi újraindítása sok esetben gondot okoz a felhasználónak.

A növények fejlődésével egy másik, igen gyakori problémával találkozhatunk: az öntözőfejek takarásba kerülnek a vízsugár útjába növő gallyak, ágak miatt.
Ezeket a karban tartási feladatokat igény esetén elvégezzük.

JAVÍTÁS
A kert átépítésénél, átrendezésénél szükség lehet az öntözőrendszer elemeinek áthelyezésére, esetleg a rendszer kibővítésére.
Sokszor találkoztunk már fűnyíróval megsértett, kutyák által szétrágott öntözőfejekkel. Szintén gyakori probléma a szelepaknában elfagyott mágnesszelep, vagy szelepszerelvény okozta vízszivárgás, aminek igen kellemetlen velejárója az aknafedélnél kibugyogó víz.
Vállaljuk ezeknek a már elkészült öntözőrendszereknek javítását, átépítését.
 
VÍZTELENÍTÉS, TÉLIESÍTÉS
Az öntözőrendszereket a tél beállta előtt, november táján vízteleníteni kell. Erre a legjobb módszer a sűrített levegős kifúvatás, azaz a kompresszorozás. Automata ürítőszeleppel szerelt rendszerekben óhatatlanul marad víz, ami szétfeszítheti a csöveket, tönkreteheti a szórófejeket, a szelepeket. Ezzel szemben a kompresszoros kifúvatás tökéletes: a rendszerből az utolsó cseppig távozik a víz, így nincs, ami megfagyjon, kárt okozva ezzel az alkatrészekben.

A HUNTER LEGENDA
Az Egyesült Államokban már a harmincas években gyártottak a földbe visszahúzódó bronz öntözőfejeket. 1952-ben Ed Hunter megalapította Moist O' Matic nevü vállalatát. Ez a cég 1962-ig az öntözéstechnika vezetőjévé vált. Elkészítették az első kapcsolóórás vezérlőt és nedvesség érzékelőt, majd a világon elsőként kifejlesztették a műanyag fogaskerék-hajtóműves öntözőfejet és a gumimembrános műanyag vezérlőszelepet. Ezek a rendszerek a mai modern öntözéstechnika alapjait jelentették. A Moist O' Matic felkeltette egy mineapolisi fűnyíró és parkápoló gépeket gyártó cég érdeklődését. Ez a vállalat a Toro volt. 1962-ben Ed Hunter eladta a céget, és megalapozta a Toro-öntözéstechnikát. Itt 19 éven át dolgozott műszaki igazgatóként, majd 1981-ben kilépett a Toro-ból és létrehozta családjával a Hunter Industries-t. A vállalt "Az öntözéstechnika megújítója" mottót kapta. A Hunter termékek világszerte elterjedtek. Ma ez a cég a világ vezető öntözéstechnikai termék gyártója.
 

Expressz gyorsszolgálat szerviz  -  Pelbárt László  -  Tel.:  +36 30 9750 181