Expressz gyorsszolgálat szerviz - Pelbárt László - Nyíregyháza  Tel.: 30 9750 181
info@vizesmester.hu
 

Szolgáltatásaink

Központi porszívó rendszer kiépítése, javítása, karbantartása A-Z ig


Elege van belőle, hogy porszívózás után is repked a por a lakásban?

Asztmás vagy allergiás a poratkákra és a pollenre?

A takarítás nehéz és hosszadalmas munka és mégsem elégedett az eredménnyel?

Elege van belőle, hogy a nehéz porszívógépet kell cipelnie mindenhova?
 


 
A KÖZPONTI PORSZÍVÓ RENDSZER megoldást kínál ezekre a problémákra !


A központi porszívó rendszer egy falba, aljzatbetonba épített falicsatlakozókban végződő speciális antisztatikus PVC csőrendszerből, egy központi, nagy teljesítményű porszívógépből és takarítókészletből áll.

A hagyományos porszívók a pornak csak egy részét távolítják el, a többit a kifúvott levegővel együtt a porszívózott helyiségbe juttatják. Központi porszívónál ez nem fordulhat elő, hiszen ebben az esetben a beszívott levegőt egy ún. kipufogócsövön keresztül a szabadba juttatja.

Ha Ön vagy családja allergiás a pollenre, poratkákra tökéletes megoldást kínál a központi porszívó.

A porszívógépet garázsban, pincében, tárolóban ajánlott elhelyezni, így nem kelt zajt a lakótérben, és a porszívózással nem zavarja családtagjait, ha azok éppen alszanak, tanulnak, telefonálnak, tévét néznek.

A központi porszívó előnyei:

 • a beszívott levegő a szabadba távozik, így nem juttatja vissza a port a lakótérbe 
 • a nagy szívóerőnek köszönhetően a legapróbb porszemeket és az atkákat is eltávolítja 
 • rendkívül csendes a működése, a lakótérben csak a szívás által keltett légáramlás zaja hallatszik 
 • nem kell a nehéz porszívógépet magunkkal cipelnünk 
 • a portartályt elég 2-3 havonta üríteni 
 • élettartamát több évtizedre tervezik 
 • növeli az ingatlan értékét 
 • gazdaságos, hiszen kevesebb elektromos energiát igényel, nem kell a porzsákot cserélni. 


A kivitelezés ideális időpontja az építkezés vagy felújítás időszaka. A már kész épületeknél is beszerelhető, de ebben az esetben a falvésést nem lehet elkerülni.
A kivitelezés 2 részből áll: először a csőrendszer kialakítása történik meg vízszigetelés után, de még az aljzatbeton lerakása előtt. Majd a már kész épületbe kerül beszerelésre a központi gép, elegendő ekkor megvásárolni a takarítókészleteket is. 
A gép típusát a takarítandó terület nagyságától és az alkalmazott csatlakozási pontok számától függően kell megválasztani. A megfelelő gép kiválasztását bízza szakemberre!
 

A háziasszonyok munkáját jelentősen megkönnyíti a konyhai szemétlapát adapter beépítése, amely a konyhaszekrény lábazatába van beépítve. Az adapter szintén a rendszer része, így az eléje söpört morzsákat, kisebb konyhai szemeteket egy kar elfordításával egyszerűen beszippantja.
A központi porszívó rendszer már nem csupán kertes házakban alkalmazható, de lakótelepi lakásokba is beépíthető. A központi gépet akár az erkélyre, akár a lakótérbe helyezzük, a legfontosabb, hogy a beszívott levegő az allergiát okozó anyagokkal együtt a szabadba távozhasson. Ez csak a központi porszívó rendszerrel érhető el.

A központi porszívórendszer előnyei: 
 
 • A beszívott levegő a szabadba távozik, ezáltal megszűnik az állandó porkörforgás. 
 • A legfinomabb porszemcséket és az atkákat is eltávolítja. 
 • Csendes. 
 • A gépet nem kell magunk után húzni. 
 • Ciklonikus szűrőrendszerű 
 • Folyamatosan nagy szívóerővel rendelkezik.
Lakás, ház, irodai felhasználás:

A központi porszívó rendszer zajmentes, gyors, fizikailag megkönnyíti a takarítást, hiszen nem kell a nehéz takarítógépet és az elektromos zsinórt magunkkal vinni, és szintek között mozgatni. A különböző takarítófejekkel a legkisebb sarkot is el lehet érni.


 
Autóipari felhasználás:

A porszívó rendszer speciális kialakítása révén fényezőműhelyekben tökéletes porelszívást biztosít. Gépkocsi szervízekben jelentősen megkönnyíti a gépjárművek takarítását. 

A rendszer az alábbi területeken is kiválóan alkalmazható:
 
 • Kommunális intézményekben leginkább a vizes rendszer alkalmazható, hiszen így a fertőtlenítés hatékonyan és könnyen megoldható. 
 • Ipari üzemekben is rendkívül praktikus a központi porszívó rendszer használata, mivel a különböző funkciójú szívó fejek szinte minden fajtájú és méretű felületen alkalmazhatók. 
 • A rendszerre csatlakoztatható szívófej segítségével a fogtechníkai laborokban keletkezelt csiszolás apró szemcséi gyorsan és hatékonyan eltávolíthatók. 
 • Szállodákban, panziókban a gép zaja nem zavarja a vendégek nyugalmát, így a takarítás szinte észrevétlen és gyors

Mi az a központi porszívó rendszer ?


Ezt egy pár szóban összefoglalva a következő. Egy falba épített, fali csatlakozókban végződő speciális PVC csőrendszerből, a csőrendszer mellet kiépített elektromos vezetékből és egy fixen felszerelt nagy szívóerejű porszívógépből áll. A falakba épített csöveket konnektorhoz hasonló nyílásokkal látják el, ide csatlakoztatva a 9 m hosszú gégecsövet melynek markolatán egy mikrokapcsoló helyezkedik el, amivel bekapcsoljuk a távolban (garázs, pince stb.) elhelyezett központi porszívónk motorját, így megkezdődik a porszívózás. 

Az épületek komfortosításának, sőt automatizálásának terjedésével biztonsággal jósolható, hogy a beépített központi porszívó a központi fűtéshez hasonlóan rövidesen a korszerű épületek alapfelszerelésévé válik. Alapvetően előnye mégsem a kényelem, hanem a tiszta levegő. Napjainkra kialakuló allergiás problémák és a romló környezeti állapotok következtében megnőtt az emberek érzékenysége. Az eredetileg kényelmi felszerelés így vált elsősorban "egészségügyi befektetéssé".

A hagyományos porszívó hátrányai
Az egyre hatékonyabb szűrők ellenére a háztartási kategóriájú készülékek által kibocsátott levegő mindig tartalmaz valami maradó, finom szennyeződést, ami minél finomabb, annál ártalmasabb. A lebegő finom por felhalmozódik a lakásban, a hagyományos porszívó minden használat alkalmával újra és újra csak felveri azt. További hátrányok a porleválasztás, ill. a portartály jelentős szívóerő vesztesége, tovább a zaj, a hordozásból adódó meghibásodások, a bútorok és a burkolat megsérülése. A megfelelő porleválasztású, méregdrága ultra szűrőkkel rendelkező és egyenletes teljesítményű készülékek pedig költségesebb mint a központi porszívó. 

A központi porszívó előnyei
A pormentes levegő elsősorban egészségjavító és allergia csökkentő hatású, zajtalan és az egyenletes szívóerő révén nő a takarítás hatékonysága, kevesebb a portörlési igény, lassul a falak kárpitok piszkolódása, csökken a bútorzat sérülésveszélye, kitolódik a felújítási idő. 

A központi porszívó milyen beruházási költséggel jár, és mikor kerüljön sor a rendszer kiépítésére
A központi porszívó rendszerről mielőtt azt hinnénk hogy, drága lenne egy ilyen készülék telepítése csövezése, szeretnénk szétoszlatni ezt a tévhitet. A rendszer csőhálózata viszonylag alacsony költségvetéssel telepíthető újonnan épülő valamint bármilyen félkész ill. átalakítás alatt álló lakóépületben. 

A rendszer kiépítése két elhatárolható részre és megvalósítási szakaszra osztható. Különösen érdekes az első fázis az előszerelés költsége, mert az építés során elvégzett csövezés révén az épület már rendelkezik új komforttal. Az első fázist, vagy is a csövezés és leállások kiépítésének munkálatait, az aljzatbeton szigetelését követően, és a végleges betonszint kiöntését megelőzően kell véghezvinni. Nagyon fontos, hogy a csatlakozók elhelyezése a bútorozást ne zavarja, magasságukat illetően pedig igazodni az egyéb fali szerelvényekhez. A helységekben elhelyezendő szívócsatlakozókat úgy helyezzük el, hogy a porszívó tömlő ne feszüljön, és arról kényelmesen elérjünk a bútorok megkerülésével nehézségek nélkül minden zugot. Tisztaság a konyhában: A szemétlapát adapter a falba vagy a konyhaszekrény lábazatába épített egység a szemétlapát helyettesítésére szolgál. Az elé söpört szemetet a központi porszívó magába szívja és összegyűjti. Így a konyha főzés közben is könnyen tisztán tartható. Az ár elsősorban alapterület, alaprajzi elrendezés, szintek, valamint csatlakozási pontonként változik. A második hálózat szerelése, majd legkorábban a burkolást festést az üzembe helyezés, ami a szívóközpont telepítést, a szívócsatlakozó pontok szerelvényezést és magát takarításhoz használatos tömlőt és tartozékait jelenti. A családi házak rendszereinek átlagos komplett megvalósítási költsége alapfelszereltséggel (extra teljesítmény, extra tartozékok és extra szolgáltatások nélkül) 300-400 ezer Ft közé tehető. 

A rendszer szívét alkotó központi porszívó berendezés körül talán a legnagyobb a tájékozatlanság, ami a megfelelő készülék kiválasztásakor válik különösen nyilvánvalóvá. A központi porszívó készülékek típusválasztására is érvényes az, az általános szabály, hogy a választáshoz tisztázni, illetve segíteni kell rangsorolni a Megrendelő számára lényeges szempontokat: 
 
 • a rendszer költsége (ez jelentheti a telepítés költségét épp úgy, mint pl. a porzsák költségét) 
 • a takarítási igény (száraz ill. vizes szívás) 
 • a karbantartási igény (kezelés kényelme, kézi, ill. automatikus porleválasztás stb.) 
 • teljesítmény 
 • motorélettartam 
 • zajszint 
 • kifújt levegő tisztasága Expressz gyorsszolgálat szerviz  -  Pelbárt László  -  Tel.:  06 30 9750 181